Page 54

Heino | Lautaselle 5-7 • 2017

Kylmää kesää! Nyt on cool zippailla kylmiä tee- ja kahvijuomia. Kaikkein viileintä on nauttia tee ja kahvi kylmähaudutettuina ja huolella viilennettyinä. Kahvin maku sopii yllättävän moniin yhteyksiin, jopa vehnäolueen! TEKSTI MARIAANA NELIMARKKA KUVAT EERO KOKKO JA LÖFBERGS Miksi kahvi ja tee ovat niin suosittuja myös kylminä? Jo vuosia kasvussa ollut hyvinvointi ja terveystrendi kasvattaa muassa alkoholittomien ja vähäsokeristen juomien kategoriaa. Kylmähaudutus sopii kuluttajien toiveisiin, sillä sen avulla aidoista raaka-aineista saadaan puhtaita makuja. Alan messuilla kylmähaudutettuja juomia on nähty jo vuosia, mutta kuten Nordqvistin toimitusjohtaja Riku Nordqvist toteaa, lähinnä pientuotantona. – Japanissa on tullut vastaan käsityönä pullotettuja jääteetuotteita ja Amerikassa cold brew on iso trendi. Kylmähaudutettuja juomia on tehty lähinnä käsityöskaalalla, sillä tuotannollis teknistä ratkaisua ei ole ollut, Nordqvist sanoo. MAISTAMALLA ONNISTUU | Monet teelaadut valkoisesta vihreään ja rooibokseen Suomeen tuoneella Nordqvistilla oli pitkään haave omasta jääteestä. Myös kuluttajapaine oli kova. Kun sitten kävi ilmi, että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla testaillaan kylmähaudutusta, yritykset yhdistivät voimansa. Kylmä kahvijuoma ei laimene, kun jäätkin on tehty kahvista. 54 LAUTASELLE 5 –7 | 2017


Heino | Lautaselle 5-7 • 2017
To see the actual publication please follow the link above