Page 35

Heino | Lautaselle 5-7 • 2017

A J A N K O H T A I S T A H E I N O S T A Heinon Tukku Kuopio arvostaa järvikalaa Heinon Tukku Kuopio jalostaa kasvatetun kalan lisäksi myös suomalaista järvikalaa kiinnostaviksi tuotteiksi. Luvassa on muun muassa kylmä- savustettua haukea suoraan savolaisista järvistä. Kesän kynnyksellä alkaa suomalaisen TEKSTI MARI CADAUT KUVAT AKSELI MURAJA JA HENRI HUTTUNEN järvikalan sesonki. Heinon Tukku Kuopio käsittelee ja prosessoi lähijärvistä nostettua kalaa fileiksi ja massaksi sekä massasta jalostetuiksi tuotteiksi. Heinon Tukku Kuopio on mukana Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n Hyvinvointia elintarvikkeista -hankkeessa. Hankkeessa on tehty hauen tuotekehitystä ja selvitetty sen arvoketjua. Haukea löytyy vesistöistä runsaasti ja osa alueen kalastajista on keskittynyt kalastamaan sitä kylmän veden aikaan ja toimittamaan kalan Heinon Tukulle Kuopioon. – Kotimainen järvikala on tällä hetkellä monen ajankohtaisen ruoka-aallon harjalla. Kuluttajia kiinnostavat puhdas lähiruoka, suomalaisen luonnon raaka-aineet sekä lihansyönin vähentäminen ja järvikalan tarjoama ekologinen vaihtoehto, kertoo Heinon Tukku Kuopion toimitusjohtaja Jari Korhonen – Me tuomme tätä järvissämme uivaa herkkua tehokkaasti saataville – tilaa on nyt lautasilla muillekin kuin vain perinteisille arvokaloiksi nimetyille tutuille kaloille.  Kuopiosta on luvassa sesongin alettua muun muassa kylmäsavuhaukea ja hauen kylmäsavustettua mätiä. Lisäksi Korhonen kertoo, että parhaillaan kehitetään monenlaisia valmiita tuotteita massasta ja uutta kalaa on luvassa myös grillistä. – Haluamme, että järvien kalamassa hyödynnetään, ja olemalla mukana lähiseutumme hankkeissa innostamme kalastajia siihen, että sesonki- kalastuksen sijaan he kalastaisivat ympäri vuoden. Uskomme että kysyntää riittää niin paljon kuin raaka-ainetta vain saadaan. – Kuluttaja on nyt hyvin kyllästetty norjalaisella lohella ja kiinnostus on siirtynyt kohti kotimaista kirjolohta. Sen tuotanto ei riitä kokonaan Norjan lohen osuutta paikaamaan, ja siinä olisi omalla järvikalalla mahtava paikka!, Korhonen pohtii. n Mukana järvikalan nosteessa HEINON TUKKU KUOPIO on kiinnostuneena seurannut myös Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n hallinnoimaa Järvikala-hanketta.  Hankkeen tavoitteena on saada aikaan toimiva verkosto, jonka kautta saadaan järvikalaa jatkojalostukseen ja esimerkiksi julkisen ruokahuollon käyttöön kustannustehokkaasti. – Viime syksynä alkaneessa hankkeessa suurimpana haasteena alueella nähdään kaupallisten kalastajien puute ja se, että nuoria on vaikea saada alalle. Saamieni yhteydenottojen perusteella vähemmän arvostetun järvikalan pyytäminen kuitenkin kiinnostaa kalastajia, kertoo hankkeen projektipäällikkö Henri Huttunen. Alueen kalastajien toiveena on saada opas säyneen, särjen ja lahnan elintarviketuotantoon pyytämisestä. Huttunen kiittää Heinon Tukku Kuopion kiinnostusta olla mukana kehittämässä järvikalan saamista ruokapöytiin. – On hienoa, että suuri tukkutoimija lähestyy ja haluaa ottaa järvikalaa tuotantoon! Se on hyvä signaali hankkeessa oleville kalastajille siitä, että myös vähempiarvoinen kala kiinnostaa. Tämä antaa uskoa elinkeinoon sekä sen kehittämiseen, Huttunen toteaa. LAUTASELLE 5 –7 | 2017 35


Heino | Lautaselle 5-7 • 2017
To see the actual publication please follow the link above