Page 15

Heino | Lautaselle 5-7 • 2017

Konseptoitua kartanomatkailua Kesämatkoja autoilla taittavien herkkusuiden suosikkipaikka on Tertin kartano ja sen runsas kesäpöytä. Kartanon konsepti perustuu kartanokulttuuriin ja maalaisromantiikkaan. Kartanomatkailussa eletään symbioosissa historian ja ympäröivän maailman liikkeiden kanssa. KESÄPÖYTÄ LOUNAASTA ILLALLISEEN | Tänä kesänä kovatasoisen lounaspöydän maineen saavuttanut kesäpöytä kokeilee siipiään myös illalla. Illallisille pöydän luotsaa uusi keittiömestari, Rovaniemeltä Savoon siirtyvä Timo Kyllönen. – Kesällä Mikkelin alueen asukasmäärä kasvaa, kun kesäasukkaat saapuvat. Lisäksi alueen tapahtumat, Mikkelin musiikkijuhlat ja Savonlinnan oopperajuhlat näkyvät meillä asiakkaiden määrän kasvuna. Ensi kesänä Mikkeli on myös asuntomessukaupunki, joten uskomme saavamme vieraita myös sen ansiosta, Pöyry pohtii. Metsä ja luontomatkailu sopivat hyvin kartanon matkailuvalteiksi. Niihin kartanossa panostetaan tällä hetkellä, ja kaikki kartanon metsät ovat nykyään luomusertifioituja. Se tuo ajan kanssa valikoimiin uusia tuotteita. – Luonnon maut, luontomatkailu ja metsän terveysvaikutukset ovat nyt nousevia juttuja. Ruokatuotteessamme näkyvät lähiruoan lisäksi tällä hetkellä tietysti kasvispainotteisuus sekä nykyaikaan kuuluvat harrastepohjaiset ruokavaliovalinnat. – Pidämme yllä entisaikojen kartanokulttuuria, mutta samalla täytyy astia, mitä ympärillä tapahtuu. Konseptin pitää kehittyä ajan mukana, Pöyry huomuistuttaa. PYLKKÄSEN perheen sukutilaa, Mikkelin kupeessa sijaitsevaa Tertin kartanoa pyörittävät nykyään neljäs ja viides sukupolvi. Vuosikymmeniä maatalouskartanona toiminut tila alkoi suuntautua matkailuun vuonna 1978, jolloin nykyinen isäntäpari Pepita ja Matti Pylkkänen ottivat tilan hoitoonsa. Pihapiiriä on kehitetty vastaamaan matkailun tarpeisiin pian 40 vuotta. – Sesongit näkyvät vahvasti arjessamme ja kartanon vieraat ovat erityyppisiä eri aikoina. Viidessä hotellihuoneessamme majailee viikolla liikematkailijoita ja viikonloppuisin pariskuntia ja perhejuhlien viettäjiä. Kesällä taas saamme vieraita Keski-Euroopasta, kertoo johtaja Heli Pöyry. Kartanon matkailukonsepti seurailee vahvasti sitä, miten entisaikoina kartanossa on eletty. Suositussa kesäpöydässä näkyvät aikojen saatossa jalostuneet suvun vanhat reseptit sekä alueen raaka-aineet ja ruokaperinne. – Kartanossa lähiruoka on aina ollut tapa toimia. Meille on esimerkiksi aivan normaalia, että käytämme 130-vuotiasta juurta, kun leivomme leipää. Siitä juuresta on tehty myös yksi suosituimpia tuotteitamme: Heli Pöyry näkee luontomatkailun nousun kartanon seuraavana askeleena. Tertin kartanon näkkileipä. www.tertinkartano.fi Kuopiontie 68 50350 Mikkeli LAUTASELLE 5 –7 | 2017 15 R A V I N T O L A K O N S E P T I T


Heino | Lautaselle 5-7 • 2017
To see the actual publication please follow the link above