Page 48

Heino | Lautaselle 1-2 • 2017

H E I N O L A I S E T T U T U I K S I Ostajat sormi ruokamaailman pulssilla HEINON TUKUN osto-tiimissä työskennellessä työssä törmää monenlaisiin pulmiin, kertovat tilaaja Mikael Hagfors ja ostaja Atte Issakainen. Kun rekka kaatuu Keski-Euroopassa tai juustolasti jäätyy lautan kannella, ostajen on ryhdyttävä välittömästi toimeen: jostain täytyy löytää mahdollisimman nopeasti korvaavat tuotteet. – Meidän toimitusvarmuutemme on 99,7 % luokkaa, ja siinä sen on vähintään pysyttäväkin. Meidän aamuissamme se näkyy erityisesti, työskentelemme sen eteen hyvin kuumeisesti joka päivä, Issakainen naurahtaa. Issakainen ja Hagfors aloittavat aina työpäivänsä käymällä läpi varastojen tilanteen. Mikäli yön tuotekeräilyjen aikana tullut vastaan tuotepuutteita, osto-tiimi tarttuu toimeen. – Mitä nopeammin pääsemme käsiksi puutteen syihin, sitä nopeammin saamme tilanteen paikattua. Tyypillisesti tämän työn tekee tilaaja yhdessä myynnin ja asiakaspalvelun kanssa, kertoo Hagfors. Joskus tavarantoimittajalla on ongelmia saatavuudessa. Silloin pidetään huolta, että asiakas tietää toimitusvaikeuksista ja tarjotaan tilalle korvaavaa tuotetta. – Verkkokauppaan siirtyy tieto siitä, milloin tuotetta on jälleen saatavilla. TRENDIT HALLUSSA | Ostoilla täytyy olla sormi pulssilla siitä, millaisia trendejä ja ilmiöitä on luvassa. TEKSTI JA KUVAT MARI CADAUT – Hahmotamme muotivirtauksia etukäteen, jotta voimme olla valmiina, kun asiakkaat kiinnostuvat uusista jutuista. Käymme kansainvälisillä messuilla vainuamassa trendejä sekä etsimässä kiinnostavia tuoteinnovaatioita ja myös parempaa hinta-laatu –suhdetta olemassa olevaan valikoimaamme, Issakainen kertoo Ostajatiimin käsissä lepäävät myös Heinon omat tuontituotteet. Omalla maahantuonnilla Heinon Tukku pyrkii palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman tehokkaasti ja monipuolisesti. Oma tuonti takaa sen, että että Heinon asiakkaalla on ulottuvillaan laadukkain ja laajin tukkuvalikoima. – Silloin kun asiakas meiltä jotain uutta tuotetta toivoo, osto-tiimi selvittää, mistä tuotetta voisi saada, millaisella aikataululla ja mihin hintaan. Kaikki toiveet pyritään toteuttamaan ja usein se onnistuukin. Ostajan ja tilaajan täytyy pitää huolta että hyllyssä on juuri niitä tuotteita, joita asiakkaat sattuvat tarvitsemaan, ja huolehtia että tuotteita ei mene hävikkiin. Työkaluina käytetään kaikkea dataa, mitä on ostoista ja myynnistä kerääntynyt sekä omaa ostajien ammattitaitoa – näppituntumaa siitä, miten tavara liikkuu. – Harvoin asiakas tulee ajatelleeksi, että vaikkapa riisin hinta saatetaan kilpailuttaa jopa vuosi etukäteen. Monien satokauden tuotteiden hinta määräytyy meidän volyymimme ja sadon suuruuden mukaan. n Mikael Högfors (edessä) ja Atte Issakainen tekevät tiivistä yhteistyötä. Rahti- ja omavalvontalomakkeet käydään läpi pari kertaa viikossa. Issakainen tarkistaa pakkauksen kyljestä erikoisruokavalioita varastolla. 48 LAUTASELLE 3–4 | 2017


Heino | Lautaselle 1-2 • 2017
To see the actual publication please follow the link above