Page 39

Heino | Lautaselle 1-2 • 2017

– Teemme yhteistyötä monien pienten perheyritysten kanssa. Tuotteiden takana on yleensä aina mielenkiintoinen tarina, jonka mielellämme jaamme eteenpäin. Paljon maailmaa ja luomu- ja Reilun kaupan yrityksiä kiertäneenä pidän näiden toimijoiden arvomaailmaa sellaisena, joissa myös työntekijöiden olosuhteista on huolehdittu keskimääräistä paremmin. Ilmapiiri luomua ja Reilua kauppaa kohtaan on muuttunut paljon vuosikymmenten varrella. Viime vuosina sitä on vauhdittanut myös lisääntyvä kasvisruokailu. Kasvuvaraakin vielä on, sillä monesti luomutuotteiden käyttäjät ovat myös kasvisruokailijoita. – Aiemmin luomua pidettiin vain hippien ja hurahtaneiden ideologien puuhasteluna. Nyt siitä on tullut aivan varteenotettava vaihtoehto kuluttajille ja myös ravintoloille. Tuotevalikoima on laaja ja tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja. Meille Adukissa luomu on edelleen ainut ja oikea tapa lähestyä maailmaa ja kestävää ruoantuotantoa. n gheetä ja erilaisia nuudeleita itämaisiin keittoihin ja liemiin. MAAHANTUOMIEN BRÄNDIEN LISÄKSI Aduki pakkaa osan tuotteistaan itse. Näin myyntiin saadaan kysyntää vastaavia tuote-eriä ja se mahdollistaa myös erilaisten pakkauskokojen räätälöimisen ja testaamisen. – Pakkaamalla tuotteita itse voimme tarjota myös työpaikkoja. Se on meille yrittäjinä erittäin tärkeää, sillä haluamme pelkkien laitteiden sijaan investoida myös ihmisiin. Yrityksen arvoista kertoo jotain myös se, että luomalla työpaikkoja on pystytty tarjoamaan monille nuorille se ensimmäinen, josta työelämään on lähdetty. Monet heistä ovat perustaneet myös omia yrityksiä niin IT-, catering- ja ravintolatoimintaan kuin siivousalallekin. Työmahdollisuuksia on tarjottu myös ulkomaalaistaustaisille ihmisille, jonka myötä yksi filippiiniläinen perhekin on yhdistetty. Perheen isä oli Suomessa töissä siivoojana lähes viisi vuotta ja koko tuon ajan erossa vaimostaan ja kahdesta pienestä tyttärestään. Helanderit järjestivät miehelle lisätöitä korkean nettotulorajan saavuttamiseksi ja auttoivat paperiasioissa. Nyt koko perhe asuu omassa omistusasunnossaan, tytöt käyvät koulua ja vaimokin on löytänyt työpaikan. Perheyritykselle on tärkeää, että työntekijöistä huolehditaan. Luomusta on tullut varteenotettava vaihtoehto kuluttajille ja myös ravintoloille. Adukia luotsaavat Olli Helander (toinen oik.) ja Lea Brusin-Helander (oikealla). Yrittäjäpariskunnan lapset Sara Sievinen ja Antti Helander jatkavat toimintaa tulevaisuudessa jo toisessa sukupolvessa. LAUTASELLE 3–4 | 2017 39


Heino | Lautaselle 1-2 • 2017
To see the actual publication please follow the link above