Page 38

Heino | Lautaselle 1-2 • 2017

M E N E S T Y V Ä L U O M U T U K K U Tienraivaajasta Suomen suurimmaksi Kun Aduki Oy perustettiin vuonna 1980, ei Suomessa juuri käytetty sanoja luomu, ekologinen, kestävä kehitys tai Reilu kauppa. Nyt, lähes 40 vuoden jälkeen on helppoa todeta, että tällä saralla Aduki on ollut yksi merkittävimpiä tienraivaajia Suomessa. Suomen suurimman luomuruokatukun valikoimiin kuuluu noin 1000 erilaista luomu- ja Reilun kaupan tuotetta aina kuivaelintarvikkeista hygieniatuotteisiin. TEKSTI IJA KUVAT KATI LASZKA nnostus luomuun syntyi omista elämäntavoista. Tiukkaa makrobioottista dieettiä noudattaneet Olli Helander ja Lea Brusin-Helander kaipasivat ruokavalioonsa sopivia tuotteita ja Suomi oli niiden suhteen kuin kehitysmaa. Kipinä maahantuontiin syttyi viimeistään silloin, kun tiet kohtasivat tanskalaisen Urtekramin perustajien ja todellisten alan pioneerien, Lisbeth Damsgaardin ja Ronnie McGrailin kanssa. Ensimmäisten Suomeen tuotujen tuotteiden joukossa olivat pähkinät, siemenet, tumma riisi, levät ja luontaistuotteet. – Elintarvikkeiden maahantuonti ei ollut kovin yksinkertaista niihin aikoihin. Jokainen tuote-erä tutkittiin tarkasti Tullilaboratoriossa ja oli hyväksytettävä myös Lisenssivirastossa, kertoo Olli Helander. Pikkuhiljaa toiminta vilkastui ja sivutoiminen bisnes, jota hoidettiin autotallista pakettivolkkarin kera, muuttui perheelle kokopäiväiseksi liiketoiminnaksi. Nykyään yritys toimii jo toisen sukupolven voimin Helsingin Herttoniemessä ja työllistää 16 henkeä. ALKUVUOSINA LUOMUN SUURIN TUOTTAJAMAA oli Yhdysvallat. Tänä päivänä iso osa tuotteista tulee Euroopasta, mutta myös Kiinasta, Intiasta ja Sri Lankasta. – Uusia tuotteita etsitään aina laatu ja maku etusijalla. Kasvuympäristö ja ilmasto vaikuttavat suuresti tuotteeseen. Sen huomaa hyvin muun muassa pähkinöissä ja siemenissä. Suurimmat ja mehevimmät tulevat tällä hetkellä Kiinasta, missä ne kasvavat juuri optimaalisissa olosuhteissa. Parhaiten myyvien tuotteiden listalla pärjäävät edelleen perinteiset pähkinät, pavut ja viljatuotteet. Tee on yrityksen kärkituote. Ne ovat kaikille tuttuja ja niiden vaihtaminen luomuun on helppoa. Viime vuosina erilaiset ruokatrendit ovat myös vaikuttaneet ja kehittäneet valikoimaa. – Tällä hetkellä kysellään paljon viljakahveja, ilman sokeria valmistettuja pähkinätahnoja, gluteenittomia tuotteita ja terveysvaikutteisia teesekoituksia. Myös eri maiden ruokakulttuurit kiinnostavat ja monia erikoisempiakin tuotteita saa jo luomulaatuisina. Valikoimassamme on Falafel- jauhoja, intialaisen keittiön kirkastettua voita eli 38 LAUTASELLE 3–4 | 2017


Heino | Lautaselle 1-2 • 2017
To see the actual publication please follow the link above