Page 19

Heino | Lautaselle 1-2 • 2017

> S U J U V A A C A T E R I N G - B I S N E S T Ä Share Cateringin perustajien Peter Walchin ja Sasu Haleniuksen alkuperäinen bisnesidea oli tehdä kahdestaan pieniä tilauksia: sellaisia juhlia ja tapahtumia, joita pikkuruisesta keittiöstä saatiin laadukkaasti toteutettua. Maine kuitenkin kasvoi ja tilaukset sen mukana. Niinpä Share Cateringin historian tärkein tapahtuma on oman keittiön hankkiminen Espoon Mäkkylästä. – 1,5 vuoden toiminnan jälkeen löysimme oikeanlaiset tilat. Muutto avasi mahdollisuudet kehittymisellemme. Sujuva catering-toimintahan ei periaatteessa tarvitse kuin hyvin suunnitellun keittiön. Me halusimme tehdä suuria tapahtumia, joten tarvitsimme neliöitä, Walch selostaa Kymmenen vuotta sitten catering-alalla oli vähemmän kilpailua. Asiakkaiden saamiseksi pitää nykyään tehdä aiempaa enemmän töitä, mutta Walch näkee kilpailun ainoastaan positiivisena asiana. Koko alan laatu kasvaa, kun markkinoilla on paljon tarjontaa. CATERING ON LOGISTIIKKAA | Alun nopeassa kasvuvaiheessa kävi pian selväksi, että catering-bisneksen tärkein kulmakivi on logistiikka. – Kun meillä oli Helsingin Punavuoressa ensimmäinen oma pieni keittiömme, tuotimme 120 hengen pallogrillikilpailun. Sen keikan yhteydessä tajusimme logistiikan perusteellisen hiomisen tärkeyden. – Kun muutimme Punavuoresta Mäkkylään, saimme myös logistiikan kuntoon. Niihin aikoihin palkkasimme ensimmäiset kokkimme, sitten tarjoilijat ja sen jälkeen myyjät. Askel askeleelta hallittua kasvua, Walch kertoo. EI VUOTTA ILMAN KASVUA | Catering-bisneksen lisäksi yrityksen kolme lounasravintolaa pyörivät omilla henkilökunnillaan. Toiminta on kasvanut myös yritysostoilla, joiden kautta yrityksen piiriin on tullut esimerkiksi Helsingissä Soutupaviljonki, jossa voidaan järjestää kokouksia ja juhlia jopa 85 vieraalle. Share Cateringillä on tällä hetkellä 42 vakituista koko- tai osa-aikaista työntekijää. Lisäksi ekstratyövoimaa käytetään aina tarpeen mukaan ruuhkahuippuina ja suurissa tapahtumissa. – Ensimmäisinä vuosina myyntimme oli 230 000 euroa, ihan hyvin kahdelle miehelle. Tällä hetkellä myyntimme on 5,4 miljoonaa euroa, ja olemme kasvaneet jokaisena toimintamme vuotena. Kasvuprosentti myynneissä on viime vuosina ollut noin 25 prosenttia, Peter Walch laskee. Tapahtuma- ja juhlatilaisuuksia yrityksellä on jopa 600- 700 vuodessa. Niihin Share Catering suunnittelee ja tekee ruoat sekä hoitaa pääosin tarjoilun; ohjelmasta ja koristeluista vastaa keikasta riippuen joko tapahtumatuottaja tai asiakas itse. Yrityksessä on nähty kaikkea pienistä kotikeikoista seminaareihin, joissa tarjotaan aamiainen, lounas, iltapäiväkahvit ja illallinen. – Yksi mieleenpainuvimmista keikoista oli, kun teimme pienestä puolentoista neliön taiteilijan ateljeen keittiöstä seitsemän ruokalajin istuvan illallisen kymmenelle henkilölle. Porukka ei ollut iso, mutta 70:lle lautasannokselle keittiö olisi voinut olla vähän isompikin, Walch nauraa. LAUTASELLE 3–4 | 2017 19


Heino | Lautaselle 1-2 • 2017
To see the actual publication please follow the link above