Page 15

Heino | Lautaselle 1-2 • 2017

K A S V I S - J A V E G A A N I R U O K A V A L I O T hän tähtää myös Loppukesästä 2017 Helsingin keskustaan avattava Royal Ravintoloiden kasvisravintola, jossa Nieminen on osakkaana. Tuleva ravintola luottaa siihen, että kasvisravintolaa ei tarvitse markkinoida kasvisravintolana. Paikan määrittelevät tunnelma, miljöö ja henkilökunta, ei aate: se on paikka, josta saa erinomaista, huolella valmistettua ruokaa, joka tällä kertaa nyt sattuu olemaan 100% kasvista. – Kasvisruoan hallitsevan keittiöhenkilökunnan etsiminen on ollut oma operaationsa. Uskon, että kasvisruoan hallitseminen on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää ja määrittää työmarkkinoilla pärjäämistä. Liha jää yhä useammin lisukkeen asemaan, ja silloin hyvät kasviksenkäsittelyt ja -valmistustaidot merkitsevät yhä enemmän, Nieminen muistuttaa. n Kasvisruokavalio peruskoulutuksessa Ruokatuotannon koulutuspäällikkö Mervi Vilén-Peltoniemi Perho Liiketalousopistosta kertoo, että ravintolakoulun opetussuunnitelmassa kasvisruokavalio otetaan tätä nykyä huomioon erityisruokavalioopinnoissa, joissa keskitytään ruokavalioihin ja allergeeneihin. Lisäksi kasvis-teema toistuu muiden oppiaineiden sisällöissä. – Kasvis näkyy opetuksessamme myös lounas- ja annosruokien kursseilla – niissä tyypillisesti jokaisella tunnilla on mukana yksi menu, joka on kasvis- tai vegaaniruokaa. Lisäksi henkilöstö- ja opiskelijaravintolassa Herkussa torstait ovat kasvisruokapäiviä, jolloin valmistetaan ja tarjotaan kasvis- tai vegaaniruokaa, Vilén-Peltoniemi kertaa. Koulutuspäällikön mukaan opiskelijat ovat hyvin kiinnostuneita kasvisruoasta. Oma-aloitteellista kokeilua ja mielenkiintoa löytyy etenkin vanhemmilta, ylioppilaspohjaista koulutusta käyviltä opiskelijoilta. Käytännön työssä opiskelijat pääsevät valmistamaan kasvisruokia opiskelijaruokalaan ja ravintola Perhon vegaanibrunssille. – Uskon, että jatkossa näemme koulutuksessa myös kokonaisia kasvisruokakokonaisuuksia. Haluamme opettaa itse tekemistä ja kehittämistä, vaikkapa niin, että meillä tehdään itse seitania – emme todennäköisesti jatkossakaan keskity pelkästään teollisuudessa tuotettuihin kasviproteiinivalmisteisiin. Meidän alamme tuottaa elämyksiä asiakkaille ja annamme siihen eväät opiskelijoillemme; kasvisruokaan pitää keskittyä tulevaisuudessa varmasti yhä enemmän. Modernin kasvisravintolan määrittelevät tunnelma, miljöö ja henkilökunta, ei aate. LAUTASELLE 3–4 | 2017 15


Heino | Lautaselle 1-2 • 2017
To see the actual publication please follow the link above