Page 14

Heino | Lautaselle 1-2 • 2017

K A S V I S - J A V E G A A N I R U O K A V A L I O T visruoka on aiemmin liitetty esimerkiksi hippiaatteeseen, tämän päivän kasvissyöjät toteuttavat ja profiloivat itseään, hakevat vaikkapa hyvää oloa ja kaunista ihoa, ja haluavat kuluttaa ja syödä eettisesti. Nieminen muistuttaa, että tässä vaiheessa on yhä kyse ilmiöstä. Vegaanius ja vegetarismi kuitenkin koskettavat ehkä ensimmäistä kertaa myös valtaväestöä. Siitä huolimatta ihmiset kaipaavat entistä vähemmän tiukkoja määritelmiä ja vegeleimoja otsaansa – vegaaniuskin voi olla uskottavasti osa-aikaista. Ilmiön suuruuteen vaikuttavat monet aikaamme leimaavat asiat, yhtenä suurimmista pinnalla olevat ympäristö- ja eettiset kysymykset. Myös kuuluisuuksien tekemisillä on valtavasti vaikutusvaltaa etenkin nuoriin. 80-luvun vaihtoehtoisuus on muuttunut 2010-luvun urbaaniudeksi ja salonkikelpoisuudeksi. AATTEESTA USKOTTAVAKSI LIIKETOIMINNAKSI | – Kasvisruokakulttuurin liittäminen vaihtoehtoisiin elämäntapoihin näkyy yhä Suomen ravintolatarjonnassa. Meillä on uskonnollis-eettisesti virittyneitä paikkoja lounasravintoloista vegaanikahviloihin, mutta kasviksiin keskittyvät à la carte-ravintolat ovat vielä vähemmistöä. Alex Niemisen mukaan ravintoloiden kasvisruokatarjonta Suomessa on kuitenkin muutaman viimeisen vuoden aikana parantunut. – Tilanne on muuttunut todella paljon paremmaksi lyhyessä ajassa. Haaste on edelleen näkemykseni mukaan kokkien koulutuksessa, joka perustuu ranskalaisen keittiön oppeihin. Siinähän kasvikset perinteisesti ovat sivuosassa. Uskon kuitenkin, että tämä on jo muuttumassa, ja kouluissa reagoidaan asiaan. Samoin näemme varmasti tulevaisuudessa maahanmuuton myötä uudenlaista kasviksiin perustuvaa kokkaamista, Nieminen pohtii. Esimerkkinä monipuolisesta kasvisruokatarjonnasta Nieminen nostaa esiin Berliinin. Kaupungissa on erinomaisia vegaani- ja kasvisravintoloita mutta hyvään kasvisruokatarjontaan on panostettu monissa tavallisissa ravintoloissa fine dining-paikkoja myöten. Ravintolan ei tarvitsekaan olla leimallisesti vegaani tai kasvisravintola voidakseen tarjota hyvää kasvisruokaa. Ehkäpä leimaa ei edes kannata lyödä, jos haluaa myös sekasyöjät asiakkaakseen. Tä- Bocuse d’Or 2017-kilpailun voittaneen USA:n vegaaniannoksessa oli muun muassa kalifornialaista parsaa, perunaa, ruskeita herkkusieniä ja confit’a Meyersitruunoista. 14 LAUTASELLE 3–4 | 2017


Heino | Lautaselle 1-2 • 2017
To see the actual publication please follow the link above