Investoinnit vahvistavat
Päijät-Hämeen Viljaklusteria
Päijät-Hämeessä toimii aktiivisesti
Suomen mittavin ja monipuolisin
viljaosaamisen keskittymä, joka
vahvistaa investoinneilla vientiään.
FAZER VIKING MALT
Päijät-Hämeen Viljaklusterin lähes parikymmentä
aktiivista yritystä uskoo reippaisiin investointeihin,
joiden avulla vahvistetaan vientiä tai avataan ko-konaan
uusia kansainvälisiä markkinoita. Toimi-alan
tämän hetken viennin kärkituotteita Päijät-
Hämeessä ovat ruis-, kaura- ja puurotuotteet,
joissa yhdistyy kestävä kehitys ja terveellisyys.
Maakunnassa uskotaan myös juomasektorin eli
erikoismaltaiden ja viskin, vientimahdollisuuksiin.
– Viljalusterissa on vahva eteenpäin menemisen
meininki. Esimerkiksi kauratuotteiden kysyntä on
vahvassa kasvussa ja se vaikuttaa koko arvoketjuun
alkutuottajista lähtien, LADECissa liiketoimintake-hittäjänä
työskentelevä Viljaklusterin yhteistyö-koordinaattori
Jari Eskola kertoo.
SINUHE VIIPURILAINEN
KOTILEIPOMO
TEERENPELI TISLAAMO
HARTWALL
Moderniin tuotantolaitokseen ja logis-tiikkakeskukseen
on viime vuosien aikana
tehty investointeja useamman miljoonan
arvosta. Esimerkiksi vuonna 2017 investoi
erikoisolutpanimoon, joka rakentui juo-matehtaan
yhteyteen.
VUOHELAN HERKKU
1,1 milj.
6–7 milj.
€
€
Rakensi Lahteen vuonna 2013 oman
kauramyllyn, jota laajennettiin 2017 vii-dellä
miljoonalla eurolla. Lisäksi Fazer
Mylly ja Lahden leipomo tekevät vuosit-tain
merkittävästi korvausinvestointeja.
Kauramyllyn laajennus lisää merkittä-västi
kauran ostoja Päijät-Hämeessä ja
laajemminkin Etelä-Suomessa.
Pohjoismaiden suurin maltaiden val-mistaja
vahvisti asemaansa entises-tään
ostamalla Danish Malting Groupin
Carlsbergilta. Viking Malt investoi myös
tuotantoonsa Lahdessa. Vuoden 2016
maaliskuussa aloitti toimintansa uusi
paahdetun maltaan tuotantolaitos,
ja mallastamon energialähde vaihtui
maakaasusta hakkeeseen.
Teki mittavat investoinnit tuotannon
tehostamiseksi ja kasvun hakemiseksi.
Ruisleivistään ja Puhtikaurasta tunnettu
Viipurilainen kotileipomo jatkaa vahvaa
paikallista tekemistä ja pyrkii kansainvä-lisille
näyttämöille Oatlaws kaurabrän-dillä.
Vuonna 2014 tehty mittava inves-tointi
(1,1 milj) saa jatkoa vuoden 2018
lopulla, kun uusi laajennus käynnistyy.
Uusi tislaamo otettiin käyttöön vuoden
2015 lopussa vanhan rinnalle. Kahden
tislaamon voimin viskitisleen valmistus
voidaan nelinkertaistaa. Uuden tislaa-mon
mittavalla investoinnilla tähdätään
myötätuulessa olevaan viskin vientiin.
Teerenpelin kahden miljoonan inves-toinnit
kattoivat tislaamon, viski- ja
olutvierteen valmistuksessa käytettä-vän
keittohuoneen ja lämpöenergian
tuottamiseen tarkoitetun pellettivoi-malaitoksen.
Yritys muuttaa vuoden 2018 aikana
Hartolasta Lahteen. Tekee noin 6–7
miljoonan euron investoinnin uusiin
erikoisleipomon tuotantotiloihin, jotka
rakentuvat Jokimaalle.
Kuva: Shutterstock
viljaklusteri.fi
5 milj. €
2 milj. €
5